Inloggen
Terug naar overzicht

Groene trends 2024

Nieuw jaar, nieuwe trends. En natuurlijk blijven we in de wereld van planten en bloemen ook niet achter. Wij hebben gekeken naar de bekende trendwatchers en geven een voorspelling van de trends op het gebied van kamer- en tuinplanten, snijbloemen en materialen die we verwachten terug te zien het komende jaar.

Ook kijken we hoe de klimaatcrisis, technologische veranderingen en maatschappelijke ontwikkelingen hier van invloed op zijn. Laat je inspireren en ontdek wat 2024 voor ons in petto heeft.

 

 

Naar verwachting de wereldwijde populaire kleuren voor 2024 volgens WGSN

Kamerplanten

Door de opkomst van de metaverse verlangen we terug naar de basis. De rol van groen speelt hierbij een grote rol, omdat het natuurlijke aspect een vertrouwd gevoel geeft. Het verlangen ontstaat om ons huis om te toveren tot een weelderige jungle, geïnspireerd op de botanische vibes uit de jaren '70. Haal het buitengevoel naar binnen door een statement te maken met stamplanten of door meerdere hangplanten bij elkaar te hangen. 

Tuinplanten
Bij tuinplanten ligt de focus op ‘dry gardening’, waarbij wordt gekozen voor planten die weinig water nodig hebben. Perfect voor mensen die zo min mogelijk tijd willen besteden aan onderhoud, maar wel een gezellige tuin willen. Een Mediterraans gevoel, maar dan met cactussen en palmbomen die niet veel bewaterd hoeven te worden. Een andere voorspelde trend is een combinatie van romantisch en weelderig. Door de onrust en verdeeldheid in de wereld wordt er verlangd naar genegenheid en verbinding. Dit uit zich door een overvloed aan bloeiende planten op verschillende plekken in de tuin neer te zetten, waardoor er een soort romantische ‘georganiseerde chaos’ ontstaat.

Snijbloemen
Binnen de snijbloemen gaan we roze steeds meer zien, wat een gevoel van kalmte en geborgenheid oproept. Dit als tegenreactie op de metaverse, aangezien niet iedereen wil opgaan in deze online wereld. Aan de andere kant is er ook een positieve reactie op de metaverse te zien. Zo worden er in boeketten juist opvallende bloemen gebruikt, waarbij een futuristische en weelderige stijl samenkomen, door het gebruik van bijvoorbeeld Smoke bush.

Materialen
De mosbal is een reactie op de klimaatomstandigheden: we willen duurzaamheid zien! Dit product heeft een natuurlijke uitstraling, alsof het rechtstreeks uit het bos komt. Daarnaast wordt er juist veel inspiratie gehaald uit de metaverse en zullen we vazen zien met een verloop, waarbij de ene kleur vloeiend overloopt in een andere. Ook zal het gebruik van transparante vazen veel te vinden zijn in het interieur om rust en eenvoud te creëren. De aanwezigheid van goud in materialen, die positiviteit en kwaliteit uitstralen, zal ook opvallend zijn.