Inloggen
Terug naar overzicht

Weer kleur in huis met de anemoon

Er zijn meerdere verhalen over hoe de anemoon aan haar naam komt. Het ene verhaal gaat terug naar de oudheid, waarbij Anemona een nimf was aan het hof van de godin Flora.

Haar man, de god van de wind, werd verliefd op Anemona, waarop de jaloerse godin haar in een bloem veranderde. De andere theorie gaat over het Griekse afgeleide woord 'anemos', wat wind betekent. Het zaad van de Anemoon wordt namelijk door de wind verspreid.

De meest bekende anemoon (Anemone coronaria) ontwikkelt een schotelvormige bloem per individuele steel, die vooral in het voorjaar bloeit. Sinds enkele jaren is er een nieuw soort op de markt, namelijk de herfstanemoon, die bloeit vanaf augustus tot laat in de herfst. Deze variant is langer, heeft vertakkingen en heeft meerdere kleine bloemen in plaats van één grote. De bloemen steken een stuk boven de bladeren uit, waardoor ze goed opvallen. Bij sommige soorten worden na de bloei zaadpluizen gevormd, die door de wind worden verspreid, waardoor er weer spontaan nieuwe anemonen uit de grond opbloeien.

Beide varianten anemonen zijn bij ons verkrijgbaar. De 'originele' anemoon is er onder andere in het blauw, paars, bordeaux en wit en de herfstanemoon in cerise, brons en wit. Bekijk het volledige assortiment in onze webshop.