Inloggen
Terug naar overzicht

Ammerlaan The Green Innovator

De naam zegt het eigenlijk al. Bij Ammerlaan - The Green Innovator, draait alles om groen. Een enorm uitgebreid assortiment aan groene producten, van alocasia's tot bromelia's en alles daartussenin en ver daarbuiten. Maar ook een groene, innovatieve manier van werken staat bij Ammerlaan centraal: ze waren in 2010 het allereerste sierteeltbedrijf met een aardwarmtebron. Noviflora sprak met Dennis Smits over de duurzame ambities van het bedrijf.

Dennis, jij werkt nu alweer 20 jaar bij Ammerlaan. Hoe ben je daar terecht gekomen?
Ik ben hier begonnen met het uitzetten van planten en het schoonmaken van planten om zo in het circuit te komen. Ammerlaan is zo'n gevarieerd bedrijf, met zoveel soorten. Het zit ook in de naam natuurlijk, Green Innovator, we zijn altijd op zoek naar nieuwe producten. Als je het aan mij vraagt zijn onze planten toch wel de Mercedes onder de potplanten [lacht].

De naam Green Innovator staat natuurlijk ook voor duurzaamheid- jullie waren het eerste sierteeltbedrijf met een aardwarmtebron. Vertel eens?
Dat klopt! Die hebben we sinds 2010, als eerste kweker in Nederland. We wilden duurzamer werken en zoiets als zonnepanelen was geen optie voor ons. We hebben toch echt licht nodig op het dak. De mogelijkheid voor een aardwarmtebron was er, het gebied was vrij, er was ruimte, dus het was een logische volgende stap voor ons. Al was het geen makkelijke stap. In het begin kwam er olie en gas mee omhoog en in 2017 is er een pijp gescheurd, waardoor we een hele nieuwe bron moesten boren. Toen is er op 1700 meter een pijp blijven zitten, die zijn we er nu uit aan het halen. Het is een fantastische oplossing als alles werkt, maar je moet er wel wat voor over hebben!


Zeker! Maar zo'n bron is wel een hele aanwinst.
Voor ons én voor onze omgeving. De capaciteit van de bron is veel hoger dan wat wij nodig hebben, dus delen we de bron met een zwembad, een scholencomplex, een sporthal, 16 flatgebouwen en nog een netwerk van andere kwekers in de buurt. Echt een ontzettend waardevol project dus. Door deze warmtelevering wordt de hele CO2 uitstoot van onze keten, van het kweken tot de transport, volledig gecompenseerd. Daardoor is onze carbon footprint nul.

Hebben jullie nog andere toekomstplannen om de Ammerlaan nóg groener te maken?
We zijn volop bezig met allerlei plannen, bijvoorbeeld het vervangen van plastic fusten door karton. Onze nieuwe zwarte potten zijn compleet biologisch afbreekbaar en we scheiden al ons afval. We zijn heel trots op onze MPS-A+, MPS-GAP en MPS-SQ certificeringen en blijven werken aan onze groene ambities.