Inloggen
Terug naar overzicht

Tesselaar - On The Way to PlanetProof

Bij H.M. Tesselaar Alstroemeria in Heerhugowaard vind je de mooiste, kleurrijke alstroemeria’s. Bloemen die met zorg en liefde veredeld en gekweekt zijn, en vooral met veel aandacht voor duurzaamheid. H.M. Tesselaar Alstroemeria werd als één van de eerste sierteeltbedrijven in Nederland beloond met een ‘On the Way to PlanetProof’ keurmerk en het bedrijf blijft elke dag werken aan duurzame oplossingen.

Noviflora sprak met mede-eigenaar Niels Tesselaar over het belang van duurzaamheid in de sierteelt industrie.

Hi Niels, vertel eens over Tesselaar.
Mijn vader heeft het bedrijf opgericht in 1977, toen kweekten we nog bloemen als cyclamen, lelies en anjers. Tegenwoordig zijn het alleen nog alstroemeria's, waardoor we die alle aandacht kunnen geven. We hebben ons eigen veredelingsprogramma en ook een locatie in Kenia. Op alle locaties proberen we onze bloemen zo milieuvriendelijk en duurzaam mogelijk op de markt te krijgen.

Wat betekent dat voor jullie, zo duurzaam mogelijk?
Als je gaat nadenken over hoe je een bedrijf kunt verduurzamen denk je al snel: dat is niet te doen, dat is een doodlopende weg. Het is absoluut wel te doen, het vlaggetje is bij ons gepland, maar het is wel een vrij lang proces. Plagen bestrijden proberen we al zoveel mogelijk biologisch te doen. In een biologisch kweeksysteem past kunstmest bijvoorbeeld ook niet echt, dus hoe meer je overstapt op compost en bio meststof, hoe beter je systeem gaat werken. Alle niet-natuurlijke methodes verstoren dat. Het is een keuze, een pad dat je inslaat, de natuur kent alle oplossingen maar wij hebben ze nog niet allemaal ontdekt.

01 foto + tekst

Hoe begin je met zo'n natuurlijk kweeksysteem?
We beginnen al met organisch materiaal in de grond, we dekken af met bladmulch, materiaal dat in het bos is verzameld. Daarmee begint je plant al sterker. En als de plant sterker is, wordt het makkelijker om op een biologische manier te bestrijden, want de plant heeft dan niet zo veel bestrijding meer nodig om te overleven. Je kunt dit systeem opzetten door de plant zo goed en zo sterk mogelijk te kweken. We hebben al vakken die volledig biologisch zijn, maar nog niet allemaal. Ik denk wel dat we al ver over de helft zijn, in het proces naar volledig biologisch kweken.

Hoe zijn jullie nog meer met duurzaamheid bezig?
In onze nieuwste kas in Heerhugowaard werken we met diffuus glas. Met normaal glas komt zonlicht recht op de koppen van de bloemen, maar met diffuus glas wordt het licht gebroken en verdeeld, waardoor het gelijkmatig op de bloemen en het gewas komt. Je hebt geen schermen nodig in de zomer, de planten hebben geen last van de zon, waardoor ze sterker zijn en het bespaart zo'n 30% aan energie per geproduceerde steel. Ook vangen we regenwater op in onze bassins en hebben we in Kenia een stuwdam laten bouwen in de rivier, zodat we ook in de droge periode op een duurzame manier aan water kunnen komen.

Jullie zijn hard aan het werk- waarom is duurzaamheid zo belangrijk voor jullie?
Bloemen zijn een luxeproduct en vroeg of laat zullen consumenten het niet meer accepteren dat een luxeproduct niet duurzaam is. Men is daar harder in, harder dan met groenten of vlees bijvoorbeeld. Eten is noodzakelijk, dus dat zullen ze langer accepteren. Met bloemen verkoop je een goed gevoel, iets moois en dat kan voor de kritische consument geen schaduwkant hebben. En gelijk hebben ze natuurlijk.


Wat zijn de toekomstplannen voor Tesselaar, om deze kritische consument te kunnen bedienen?

We hebben al hele grote stappen gemaakt de laatste tijd, dus we zijn nu op het punt dat we al die stappen weer gaan verbeteren. Het lijken allemaal kleine veranderingen, maar als je met elke stap een bestrijding weg kan laten, heb je op een gegeven moment geen middelen meer nodig. Op dat punt willen we komen.