Inloggen
Terug naar overzicht

Swingende planten

Een lekkere beat, een melodische klassieker of snoeiharde gitaren - muziek heeft een positieve invloed op de mens. Het zorgt ervoor dat we ons ontspannen, het prikkelt de hersenen en verlaagt de bloeddruk. Maar wist je dat muziek ook invloed heeft op planten?

De Amerikaanse onderzoeker Dorothy Retallack deed twee weken lang onderzoek naar het effect van geluid op planten, waarbij ze drie verschillende groepen maakte. Groep één werd 8 uur per dag blootgesteld aan geluidstonen, de tweede groep 3 uur per dag en de laatste groep kreeg niets te horen. De uitkomst was verrassend: de planten die 3 uur de tonen hoorden, werden egaal groen en groeiden sneller dan de planten die niets te horen kregen en de planten die 8 uur lang werden blootgesteld, gingen binnen twee weken dood. Dorothy voerde ook een experiment uit waarbij ze de planten diverse soorten muziek liet horen via een speaker. Uit dit onderzoek bleek dat planten gek zijn op klassieke en jazz muziek: de planten groeiden richting de speaker en wikkelden zichzelf er soms helemaal omheen. De planten die rockmuziek te horen kregen, vertoonden juist tekens van stress en groeiden hierdoor minder snel. Harde drums kunnen we dus beter achterwege laten om langer te kunnen genieten van onze planten. 

Maar hoe kan dit nu eigenlijk? Door de trillingen van bepaalde tonen of muziek wordt het transport van voedingsstoffen in de plant gestimuleerd, wat een positief effect op de gezondheid heeft. In de natuur heeft de zang van een vogel of de bries van de wind ook al invloed: de plant groeit daardoor extra hard. De volgende keer dat je je radio aanzet, kies dan een melodie die de plant waardeert en wie weet, groeien je planten binnen no-time beter dan ooit tevoren! 

Wist je dat er ook een plant bestaat die danst op de trillingen van geluid? Deze plant, de Desmodium Gyrans, komt vooral voor in Aziatische tropengebieden en heeft de beste dansmoves!