Inloggen
Terug naar overzicht

Let nature, be nature

Is er een lieveheersbeestje of een sluipwesp meegekomen met je bestelling? Of misschien zelfs een gekko? Dan heb je geluk gehad!

De plant en zijn ‘bestrijder’ waren onafscheidelijk, als twee beste vrienden. Gelukkig is het ongevaarlijk voor zowel jou als voor de bloem of plant. Laat het vrij in de natuur en het zal je eeuwig dankbaar zijn.

Voorheen gebruikten kwekers chemische bestrijdingsmiddelen om ongedierte te bestrijden, wat schadelijk is voor het milieu. Zeker in deze tijd is dit een absolute ‘no go’! Om duurzame alternatieven te vinden, experimenteren ze met biologische oplossingen, waarbij ze de natuurlijke vijand in het proces te betrekken en de natuur haar gang laten gaan. 

 

Afhankelijk van het soort ongedierte in het gewas, wordt de natuurlijke vijand gekozen: kleine sluipwespen, lieveheersbeestjes, gekko’s en sommigen experimenteren zelfs met kwartels. Hierbij is het de bedoeling dat deze ‘onschadelijke’ dieren winnen. Echter is er een balans nodig. Wanneer er niet genoeg ongedierte aanwezig is, heeft de natuurlijke vijand niet genoeg eten en zal hij vertrekken of sterven. Maar als er te veel is, zal niet al het ongedierte worden gedood.

Alleen hoe werkt dit proces? Kleine sluipwespen gaan bijvoorbeeld op zoek naar luis en witte vlieg, zodra ze die gevonden hebben worden deze geparasiteerd met eitjes. De eitjes komen uit en gaan ook op zoek naar ongedierte. Dit is hoe de cyclus van natuurlijke bestrijding werkt. De kleine beestjes zijn grote eters, zo kan een sluipwesp 300 luizen op. Wanneer er echter een luizenplaag is, is een lieveheersbeestje effectiever, zij kan meer dan 5000 luizen doden. Overigens, kunnen gekko’s worden gebruikt om kakkerlakken te bestrijden en kwartels om larven te doden. 

In dit duurzame tijdperk is het gebruik van onschadelijke bestrijdingsmiddelen, zowel vanuit de markt als het klimaat, niet langer een optie, maar de norm. Er is echter één ‘maar’. Het gebruik van natuurlijke middelen kan enig ongemak veroorzaken. Biologische bestrijding is nooit 100% dekkend, dus er kan nog ongedierte of een ‘bestrijder’ in de plant of bloem verstopt zitten. Maar wees niet bang, ze zijn onschadelijk! Zolang wij een natuurlijk alternatief willen, zijn deze gevolgen onvermijdelijk. Elk voordeel heeft zijn nadeel, maar kiezen voor een duurzame optie is voor het grotere goed. Dus laat de natuur zijn gang gaan!

 

Wij zijn ons ervan bewust dat dit iets nieuws is en dat het niet altijd gemakkelijk is om te bepalen welk insect schadelijk is en welke niet. Neem dus bij vragen contact op met je accountmanager en hij of zij zal zo snel mogelijk reageren.