Inloggen
Terug naar overzicht

Duurzaam is geen begrip, maar een mindset - Ammerlaan The Green Innovator

Ammerlaan The Green Innovator was en is een pionier op het gebied van geothermie.

Het bedrijf van Léon en Menno Ammerlaan kweekt per jaar ruim 1 miljoen grote groene planten in allerlei soorten en variëteiten voor de vergroening van onder meer woonkamers en kantoren. Daarnaast heeft Ammerlaan in 2019 hun nieuwe geothermie bron in gebruik genomen. Behalve de eigen kwekerij van zes hectare, voorzien zij ook 24 andere kwekers van aardwarmte, met een oppervlakte van ruim tweeënzeventig hectare. Verder houden zij 543 appartementen, een school en een zwembad/sportcentrum duurzaam warm. 

“Denken in mogelijkheden geeft je energie. Als er een wil is, dan is er altijd een weg.”

Met de warmtebronnen besparen ze ruim 25.000 ton aan CO2 en zijn zij een belangrijk element in de terugdringing van het CO2-overschot dat algemeen wordt gezien als ‘de schuldige’ van aarde-opwarming en klimaatverandering. Voor 2023 staat ook nog een investering in 1750 zonnepanelen op de planning, waarmee zij hun toch al negatieve footprint nog meer verlagen (deze investering stond voor 2022 op de planning, maar is vanwege Corona een jaar uitgesteld).

Duurzaamheid en samenwerking zijn bij Ammerlaan The Green Innovator sleutelwoorden. De wereld wordt misschien individualistischer, maar zij vinden dat je wel moet samenwerken om verder te komen. De potplanten hebben aan de CO2 uit de buitenlucht voldoende om te groeien (geen extra toediening door gas verbranding) en met de betonvloer kunnen ze heel goed uitkoelen. Aardwarmte was voor hen dus de beste optie. Het is mooi dat ze ook collega-telers er blij mee kunnen maken om ze zo een duwtje in de richting van een groene toekomst te geven; daar is een duurzame relatie voor nodig. Uiteindelijk is duurzaamheid de kurk waar het bedrijf op drijft. Ze hopen door middel van veel aandacht te vestigen op het CO2 neutraal opwekken van energie dat meerdere bedrijven zich aansluiten aan aardwarmte projecten, zodat de wereld beetje bij beetje duurzamer wordt.