Inloggen
Terug naar overzicht

Het is altijd tijd voor bromelia's

Soms maakt Moeder Natuur zulke prachtige dingen, dat we het ons nauwelijks kunnen voorstellen. En toch zijn ze echt. Felgekleurde schutbladeren die uit het hart van de plant groeien, in de vorm van een ster of een vlam die oprijst uit het vuur. We hebben het natuurlijk over bromelia's. En gelukkig zijn deze fascinerende planten het hele jaar door beschikbaar.

Er zijn 2800 soorten bromelia's. De mooiste en makkelijkste daarvan zijn kamerplanten geworden. Bromelia's hebben niet veel nodig om mooi te blijven: ze gebruiken alleen een beetje water en houden van veel licht. In ruil daarvoor laten ze ons met hun spectaculaire kleuren en vormen genieten van een tropische sfeer. Anders dan bij seizoensplanten, is het altijd bromeliaseizoen. Ze bloeien maandenlang, maar helaas meestal maar één keer. Gelukkig maken ze stekjes aan, waar je later opnieuw van kunt genieten. De kleurrijke delen van bromelia's worden vaak 'bloemen' genoemd, maar het zijn eigenlijk gekleurde schutbladeren. De echte bloemen zijn heel klein en verstoppen zich rond deze schutbladeren. Bromelia's staan voor 'bescherming', verwijzend naar de rijkdom aan bladeren die de prachtige, kleurrijke schutbladeren omgeven.

Bromelia's zijn er al heel lang: er zijn fossiele exemplaren ontdekt van wel 30 miljoen jaar oud. Je kunt ze dus gerust oerplanten noemen. Hun oorsprong ligt in het ruige Andesgebergte en de jungle van Uruguay. Dat verklaart ook waarom je een tropisch gevoel krijgt bij deze plant. Tegenwoordig vind je ze in Centraal- en Zuid-Amerika, waar men bromelia's beschouwt als een geschenk van god. 

Bekijk ons bromelia-assortiment hieronder, beschikbaar in allerlei soorten en kleuren.